-> U bent hier:   Licht'46  - -  Proef jaren ‘20

KLASSIEKE LICHTSEINEN

©2005 Gerard van de Weerd
Reeds voor de oorlog kende men bij de NS enige experimentele lichtseinen. Dit waren 'vertalingen' van armseinen, waarbij meerdere verschillende kleuren naast elkaar voorkwamen. Met deze seinen heeft men ervaring opgedaan in Wychen (1929) en Willemsdorp (1931) en bij de brug in Blerick (1926) en de Koningshavenbrug (1928) in Rotterdam. Bij laatste twee plaatsen lukte het niet goed om de armseinen goed zichtbaar te krijgen voor de machinist.

De voordelen ten opzichte van mechanische seinen waren ondermeer:

 •   Geen kans op vastvriezen van het mechanisme
 •   Betere zichtbaarheid van het seinbeeld

  Na deze proeven ontstond een verbeterd stelsel. Dit blokstelsel met lichtseinen werd in 1938 aangebracht tussen Den Haag CS en Voorschoten. Hier paste men voor het eerst seinlampen met kleurenwisselaars toe. Wanneer bloksein en voorsein gecombineerd waren, was een langwerpig achtergrondschild gemonteerd, rond aan de bovenzijde en recht afgesneden aan de onderzijde (analoog naar hoofd- en voorsein bij armseinen). In 1949 ging dit seinstelsel buiten dienst.

  Een sterk verbeterde uitvoering werd het lichtseinstelsel 1946. Dit stelsel kenmerkte zich ook door één lamphouder, welke door een beweegbare bril beurtelings drie verschillende lichtkleuren kon vertonen. Dit stelsel was afgeleid van het Amerikaanse lichtseinstelsel.


 •        

  Beschrijvingen


  Uitgewerkt zijn de voorbeelden van:

  Willemsdorp in 1929

  Wijchen in 1929