-> U bent hier:   Armsein  - -  Blokstelsels

Blokstelsels    Een kijkje bij de blokkasten in een seinhuis.

Blokstelsels

Om een veilige treinenloop mogelijk te maken werd gebruik gemaakt van blokposten. In zo'n blokpost of seinhuis bevindt zich een blokkast. Na toestemming van andere seinhuizen mocht de seinhuiswachter een aantal handelingen verrichten aan de blokkast en zodoende een seinhandel omleggen waardoor een sein op veilig gesteld kon worden. In de loop van ruim 100 jaar zijn er verschillende systemen in gebruik genomen.
De meest gebruikte systemen hiervan willen we nader toelichten.


Blokstelsel I Het oudste blokstelsel voor dubbel spoor. Bevat voor elke rijrichting een eigen blokvenster.

Blokstelsel II Blokstelsel voor dubbel spoor. Bevat voor elke rijrichting twee vensters, namelijk een blokvenster en een voorbijgangsvenster.
Blokstelsel III Blokstelsel voor dubbel spoor. Bevat voor elke rijrichting een blokvenster, een voorbijgangsvenster en een ontblokvenster.
Blokstelsel A Blokstelsel voor enkelsporige baanvakken tussen twee stations zonder tussenliggende blokposten. Elk station bevat een blokvenster, een enkelspoorvenster en een voorbijgangsvenster.
Blokstelsel B Blokstelsel voor enkelsporige baanvakken met tussenposten. Dit blokstelsel is afkomstig van de Staatspoorwegen. De beide eindstations bevatten voor elke rijrichting enkelspoorvensters. Verder uitgevoerd als Blokstelsel III.
Blokstelsel C Blokstelsel voor enkelsporige baanvakken zowel met als zonder tussenposten. Dit blokstelsel is afkomstig van de Hollandsche Spoorweg Maatschappij. Elk eindstation beschikt over een enkelspoorvenster en is verder ingericht als Blokstelsel II.


Dit deel van de website is gemaakt met behulp van ondersteuning door geluid. Hiervoor is wel een plugin nodig, bijvoorbeeld Windows Media Player bij Microsft Internet Explorer of Quicktime bij Mozilla / Netscape. De site is geoptimaliseerd voor werken met Internet Explorer.


       

Beschrijvingen


Introductie van de Blokstelsels en Blokkasten.

Werking van Blokstelsel I.

Werking van Blokstelsel II.

Werking van Blokstelsel III.

Werking van Blokstelsel A.

Werking van Blokstelsel B.

Werking van Blokstelsel C.

Voor- en Hoofdsein  <->  Vertakkingsseinen  <->  Stationsbeveiliging  <->  Baanvakken  <->  Blokstelsels  <->  Modelbouw  <->  Maten